Kafka Band představuje "Shame - Stud", pilotní singl z chystané desky "Der Process"

06.06.2023 14:08 - Petr Šrajer | foto: Václav Jirásek

Česká superskupina Kafka Band na podzim vydá svou třetí řadovku. Po "Zámku" a "Americe" je východiskem posledního dílu plánované trilogie další román Franze Kafky, "Proces". První ukázkou z alba "Der Process" je singl "Shame - Stud". Vyšel 2. června a teď dostal prostřednictvím lyric videa také vizuální podobu.

Jmenovaná Kafkova kniha sleduje zoufalý příběh Josefa K., který byl, "aniž se dopustil něčeho zlého, jednou ráno zatčen", jak se píše v úvodní větě románu. Pilotní singl může v tomto kontextu působit překvapivě, jeho zvuk je totiž vzdálený chladu soudní budovy. Aranže s houslemi, klavírem nebo zvonkohrou působí sladkobolně, teskně, ale zároveň hřejivě. Jak říká zpěvák skupiny a spisovatel Jaroslav Rudiš: "Singl působí až romanticky křehce, ale ten text je plný temnoty."

Tuto atmosféru podtrhuje také zmiňované lyric video, které natočil Jaromír Vondrák aka Clad. Ten už pro Kafka Band vytvořil například vizuál k titulní skladbě předchozí studiovky "Amerika" z roku 2019. Také tentokrát vsadil na geometrickou abstrakci. Siločáry tu prosvětlují temnotou podobně jako skvělý refrén písně se zpěvem trumpetisty Lukáše Morávka.

Deska "Der Process" vyjde 15. září, nový program ale kapela (vystupující aktuálně ve složení Jaroslav Rudiš, Jaromír Švejdík, Dušan Neuwerth, Tomáš Neuwerth, Lukáš Morávek, Zdeněk Jurčík a Petr Weiser) poprvé představila už loni v listopadu v německém Stuttgartu. V průběhu října a listopadu ho představí také na turné po českých a německých městech. Seznam zastávek je následující:

11.10. Brno - Kabinet múz
12.10. Olomouc
13.10. Opava - Bezručova Opava
31.10. Tábor - Divadlo Oskara Nedbala
1.11. Praha - Palác Akropolis
4.11. Bielefeld (DE) - 28. Literaturtage
5.11. Bremen (DE) - festival Globale



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY